Home > Kookatelier > Achtergrond Kookatelier

Achtergrond Kookatelier

De visie van het Kookatelier Krijn Koetsveld

"De basis van gezondheid is goede voeding"

Mijn visie

Ons voedingspatroon is nog gebaseerd op de zware handarbeid, die vroeger heel gewoon was. De boodschappen werden op de fiets gedaan, de was met de hand; graven deed je met een schop, bij het oogsten gebruikte je de zeis en de wagen laadde je door de zakken, dozen en kratten op je rug te tillen. Voor een wielrenner is het nog steeds van belang om bergen pasta te eten voor hij aan de etappe begint, omdat de koolhydraten in de tarwe - waar pasta van gemaakt is - heel snel veel energie geven. Deze snelwerkende koolhydraten van tarwe zijn een soort suikers, die niet zoveel verschillen van die in aardappelen, suiker en rijst. Die zitten dus ook in vrijwel al ons brood, in koekjes, frites, pasta, chips, gebak, limonade, snoep, etc.

Ons lichaam heeft heel veel verschillende stoffen nodig, dus hoe gevarieerder je eet, hoe beter het is. Maar wat misschien variatie lijkt, is dat meestal niet. Het ziet er alleen maar zo uit. De snelwerkende koolhydraten zijn een goed voorbeeld, en koemelk is dat ook. Dat komt bijna overal in voor: in boter, margarine, kaas, yoghurt, slagroom, brood en veel kant-en-klaar-producten. We eten dus bijna continu hetzelfde, gebaseerd op de manier die stamt uit de tijd van hard, lichamelijk werk. De meeste mensen hebben zo'n grote portie snelle energie nu veel minder voor het dagelijkse werk nodig. En dus slaat je lichaam het op. We worden dikker, maar van steeds dezelfde voedingsstoffen. Je zou het daarom aan de buitenkant niet zeggen, maar de kans dat ons lichaam essentiële voedingsstoffen tekort komt, is zeker niet denkbeeldig. En je lichaam moet ondanks die tekorten toch dat overschot aan suikers en zuivel zien te verwerken. Als dat teveel wordt, kan het zich uiten in klachten en ziekten.

Wetenschappelijke kennis van voedsel richt zich veelal op de verschillende voedingsstoffen en hun afzonderlijke werking. Traditionele bereidingswijzen zijn juist gericht op combinaties, zoals de Italiaanse gewoonte om tomaten altijd met olijfolie klaar te maken, waardoor je lichaam tomaat beter kan opnemen. Door vele eeuwen te overleven, hebben deze bereidingswijzen zichzelf bewezen. En het mooie is: de wetenschap onderschrijft dat nu ook. Zo ontstaat een simpel, maar doeltreffend uitgangspunt: hoe meer varia-tie je aanbrengt in voeding en bereidingswijzen, hoe beter je lichaam alle voedingsstoffen kan opnemen die het nodig heeft. Dat het daardoor tegelijk gemakkelijker wordt om minder van de snelle suikers te gebruiken en ook minder van andere stoffen die je nu teveel eet, is mooi meegenomen. Zo hoef je niet meer te kijken naar alles wat je moet laten staan… Voor mij is het daarbij een uitdaging het zó klaar te maken, dat het ook echt lekker is en goed voelt. Want 'gezond, vers en verantwoord' is niet genoeg. Lekker eten en een voldaan gevoel zijn minstens zo belangrijk. Want dan pas merk je aan je lichaam dat het echt goed zit.

Mijn uitdaging heeft geleid tot nieuwe, verantwoorde producten. Ik gebruik vooral verse producten, als het kan van biologische teelt. Ik gebruik alleen originele ingrediënten en natuurlijke smaken, zoals verse kruiden; geen toevoegingen en niets waar toevoegingen inzitten. Ik ga uit van bereidingswijzen, die gebaseerd zijn op traditionele combinaties, gebruik ze voor nieuwe toepassingen en ik laat oude methoden herleven. Wat ik maak zijn voorbeelden van wat er mogelijk is. Want creativiteit is een onuitputtelijke bron, waaruit steeds nieuwe ideeën ontstaan. Er komen dan ook steeds nieuwe producten en bereidingswijzen bij. Ik gebruik bewust geen vlees, want dat eten we over het algemeen ook meer dan ons lichaam nodig heeft. Dus vond ik het ook een uitdaging om een maaltijd te bereiden waarbij je het vlees helemaal niet mist. Niet omdat ik tegen vlees ben maar opnieuw om een alternatief te hebben. Minder vaak vlees eten zorgt voor meer variatie, is beter voor je lichaam en is ook beter voor het milieu en de dieren.

Mijn ervaringen wil ik graag met je delen. Ik reik je die 'voorbeelden' aan in brood, soep en gerechten, die je bij me kan bestellen. Je kan ook kennismaken met wat er mogelijk is tijdens een complete maaltijd: bijvoorbeeld tijdens een etentje bij je thuis, waarbij ik voor jou en je huisgenoten of vrienden kook. Of geef je op voor een proeverij die in het Weekoverzicht wordt aangekondigd. En als je zelf meer variatie wil aanbrengen in je menu, help ik je om jouw creativiteit op gang te brengen. Dat kan met een voor jou samengestelde workshop bij je thuis. Daarbij stem ik helemaal af op wat jij wilt ontdekken en verbeteren. Op wat je wilt leren en waar jij mee wil werken.

Krijn Koetsveld.

Het overzicht van proeverijen, activiteiten en workshops lees je op deze bladzijde >

Terug naar de homepage van het kookatelier>>